preskoči na sadržaj
Vijesti

MJESEC HRVATSKOGA JEZIKA - Glagoljica na sto načina

Mjesec hrvatskoga jezika koji se svake godine obilježava u ožujku, zaokružuje priču o materinskom hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta. Upravo taj mjesec učitelji Hrvatskoga jezika iskoriste kako bi sa svojim učenicima prošli gradivo koje se bavi poviješću hrvatskoga jezika. Osnovci uče o prvim tragovima pismenosti Hrvata, pismima kojima su se Hrvati služili, prvim jezičnim priručnicima, djelovanju iliraca i Ljudevita Gaja, stalnoj borbi za očuvanje jezičnog identiteta pa sve do naših dana. 

S učenicima 6. c razreda učiteljica Jasmina Manestar  provela je projektnu nastavu o starom slavenskom pismu – glagoljici pod nazivom „Glagoljica na sto načina“.  Rezultat mjesečnog projekta za ožujak su prekrasni radovi učenika s motivima glagoljice.


Učenici su bili iznimno kreativni pa su se slova glagoljice našla na jastucima, mini narodnoj nošnji, kišobranima, 3 D plakatima, pisanicama, ukrasnim predmetima od drveta, čak i na tenisicama i šalici.

    

Svaki učenik imao je zadatak prezentirati što bolje svoj rad u kratkom izlaganju do 3 minute. Projekt se vrednovao prema unaprijed dogovorenim kriterijima. Osim učiteljice, po dogovorenim pravilima, bodovali su svoj rad  kao i radove svojih prijatelja i sami učenici čime je uspješno provedeno međuvršnjačko i samovrednovanje.

   

Prekrasni predmeti iz učionice Hrvatskoga jezika preseljeni su na pozornicu u auli škole kako bi im se mogli diviti i ostali učenici, njihovi roditelji i zaposlenici škole.  Osnovni cilj i svrhu mjesečnoga projekta najbolje je iskazala učenica Doria Pajan ispisavši u svom projektu citat:

Ako dom grije srce, putovanje domovinom hrani dušu.

Tekst napisala: Jasmina Manestar, učiteljica HJ     Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daliborka Todorović   datum: 6. 4. 2022.
preskoči na navigaciju