preskoči na sadržaj
Vijesti

Jakovarski četvrtaši u posjeti regionalnoj televiziji

Utorak, 5.4.2022. g. učenici 4.r PŠ Jadranovo posjetili su Kanal R, kao praktični dio realizacije ovogodišnjeg školskog projekta „Budi i ti pismen“.

Potaknuti našim zadatkom odlučili smo se na posjet Televiziji u glavnom gradu naše županije, jer smo znatiželjni, zanimaju nas nove spoznaje, a mama našeg učenika radi kao djelatnik na Kanalu  R te smo svrsishodno iskoristiti ovu mogućnost. Roditelji su dali suglasnost jer im se svidjela  naša  tema projekta i način realizacije.


Djelatnica Kanala R, veselo nas je dočekala ispred zgrade i uvela u radne prostorije gdje smo se upoznali s djelatnicima ove regionalne televizije. Tako nam je šef tehnike pokazao režiju, snimatelji su nas upoznali s mikrofonima i svim tajnama kamere, a novinari i voditelji su nam objasnili kako se pripremaju za pisanje i vođenje TV emisija, koji se poslovi rade na terenu, a koji u redakciji. Demonstrirali su nam način na koji slažu i montiraju priloge koji će se uskoro emitirati. Vidjeli smo prostoriju za čitanje koja je posebno zvučno izolirana.

Najimpresivnija prostorija je studio koji je uistinu velik i lijepo uređen.. To je najljepši i najveći studio regionalne televizije u RH. Novinari su nas na zanimljiv način upoznali sa studijom, kako nastaje Dnevnik te ostale popularne emisije. Okušali smo se u vođenju Dnevnika i saznali čemu služi tzv. „blesimetar“.

Ovaj dio projekta iskoristili smo i za sudjelovanje u emisiji Učionica na način da smo objasnili novinarki zadatak i svrhu našeg posjeta, a zatim s djelatnicima odradili naš prvi intervju pred kamerama. Pitanja su učenici pripremili prethodno za domaću zadaću. Zadovoljni smo dobivenim odgovorima, koji su bili stručni i vrlo jasni. Iskoristili smo ovu priliku da u studiju pred kamerom izrecitiramo čakavske stihove pjesmice naziva „ Niš bez televizije“, koju smo napisali neposredno prije posjeta i dobili pohvale.

Na kraju su nas simpatični domaćini počastili, zahvalili nam na posjetu i predložili suradnju za iduće projekte.

Zahvalili smo se  djelatnicima Kanala R i dali im jednu veeeeliku peticu za ukazanu stručnost,  znanje i dobru volju te smo tako uspjeli dobiti odgovore, koje smo sebi postavili u zadatcima našeg projekta, a realiziran je na pravi TV način, pred kamerom i mikrofonom.

A mi smo nastavili svoj đir po Korzu.

Tekst napisala: Ankica Gržac, učiteljica RNPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daliborka Todorović   datum: 6. 4. 2022.
preskoči na navigaciju