preskoči na sadržaj
Vijesti

Održan projektni dan iz područja medijske pismenosti – „Budi i ti pismen“

Dana 10. svibnja u našoj smo školi organizirali projektni dan iz područja medijske pismenosti pod naslovom Budi i ti pismen. Radi se o godišnjem projektu u koji su se uključili svi učenici i učitelji osmislivši radionice na odabranu temu kroz sve nastavne predmete.

Istraživali smo, samostalno izrađivali medijske sadržaje te ih prezentirali u sklopu projektne nastave. 


U dvadeset i šest radionica istražili smo utjecaj medija i društvenih mreža, vezu između uzora, influencera i youtubera, skrivene poruke u reklamama, opasnost lažnih vijesti i fotografija.

Otkrili smo i koja je tajna velikih podataka tzv. Big data podataka te kako preuzimati sadržaj s interneta ne kršeći autorska prava. Posebnu pozornost posvetili smo opasnostima lažnog predstavljanja na društvenim mrežama, a bavili smo se i vrlo teškim temama kao što su otuđenost djece zbog pretjerane uporabe digitalnih i telekomunikacijskih uređaja, cybermobbingom i cyberbullyingom.

Pratili smo i razvoj medija kroz povijest, saznali kako nastaje televizijski program posjetom lokalnoj televizijskoj kući Kanal Ri. Rezultate višemjesečnog proučavanja medija i medijske pismenosti uspješno smo prikazali u obliku raznovrsnih medijskim sadržaja – ankete, plakata, brošure, videozapisa pa čak i dječjeg časopisa.  

Tijekom dvije pandemijske godine u kojima se nastava dobrim dijelom održavala na daljinu,  medijski smo se opismenili, naučili kako sigurno raditi i „živjeti“ na mreži te smo prateći brojne edukacije sigurno zakoračili u svijet samostalne izrade medijskih sadržaja. Najbolja potvrda tome je uspješna realizacija cjelogodišnjeg projekta. 

Tekst napisala: Jasmina Manestar, učiteljica HJ

                                                                                                         Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daliborka Todorović   datum: 11. 5. 2022.
preskoči na navigaciju