preskoči na sadržaj
Vijesti

Učenici šestih razreda posjetili meteorološku postaju DHMZ -a

Tijekom mjeseca travnja i svibnja učenici šestih razreda posjetili su meteorološku postaju DHMZ u Crikvenici, gdje ih je ugostila gospođa Anđelka Radil, vizualna motriteljica atmosferskih pojava.


U meteorološkoj postaji bilježi se temperatura, vlažnost i tlak zraka, brzina i smjer vjetra , količina oborina, UV -B zračenje. Na plutači u moru nalazi se termometar koji mjeri temperaturu mora. Svakodnevno u 8.00, 15.00 i 22.00 sata upisuju se u dnevnik motrenja stanja atmosfere. Ti podaci se koriste za proučavanje stanja Zemljine atmosfere ne samo u Hrvatskoj već i diljem Europe. Instrumenti koji su potrebni za mjerenje su: barometar, barograf, termometar i higrometar.

Učenica Marta Cerović ispričala nam je kako je crikvenička meteorološka postaja osnovana prije 131 godine, 1. srpnja davne 1891. za vrijeme bana Hedervariya te da su prve podatke bilježili liječnici. Saznali smo i da se najstarija meteorološka postaja u Crikvenici nalazi u parku na Strossmayerovom šetalištu.

Grad Crikvenica nalazi na izvanrednom mikroklimatskom položaju. Veliki broj sunčanih sati kroz godinu, povoljno strujanje i miješanje morskog zraka i zraka s obližnjeg gorja je uz čistoću mora idealno i za razvoj lječilišnog turizma.

Tekst napisala: Jasmina Manestar, učiteljica HJPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daliborka Todorović   datum: 16. 5. 2022.
preskoči na navigaciju