preskoči na sadržaj
Vijesti

Osmaši u Vukovaru

Projekt "Posjet učenika osmih razreda Vukovaru" obvezna je terenska nastava iz predmeta Povijest za učenike osmih razreda svih osnovnih škola u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektu koji obuhvaća učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske.
Na dvodnevnu terensku nastavu koja se održala 1. i 2. lipnja 2022. krenulo je 45 učenika osmih razreda u pratnji svojih razrednika Sonje Krišković, Martine Rubčić, Karla Jerčinovića i učitelja Lea Gašparovića.
Nakon putovanja kroz prekrasne krajolike gorske i nizinske Hrvatske umorni, ali i uzbuđeni stigli smo na odredište - Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru.
 

Terensku nastavu započeli smo predavanjem o Domovinskom ratu i Bitci za Vukovar s ciljem da prije obilaska memorijalnih mjesta učenici dobiju teorijski okvir na koji će se nadovezati posjet stvarnim mjestima stradanja i spomen-obilježjima. Nakon teorijskih sadržaja uz vodstvo pukovnika Hrvatske vojske obišli smo izložbeni postav u krugu Memorijalnog centra. Vidjeli smo razne modele tenkova, sanitetskih vozila, letjelica i brodova, upoznali se s vrstama mina i pogledali repliku vojnog logora.
 
 
  
 
Uslijedio je smještaj u hostel i šetnja do simbola Vukovara - Vodotornja. Neki dizalom, a neki stepenicama stigli smo do vrha i napravili zajedničku fotografiju s panoramom Vukovara i Dunava u pozadini. Zatim smo se spustili u centar grada na slobodno vrijeme za vlastite aktivnosti i samostalno upoznavanje grada. Nakon povratka u hostel uslijedilo je druženje s učenicima iz Vodica, Runovića i Splita.
 
Nakon samo nekoliko sati sna, drugog nas je dana čekao naporan program. Nakon odjave iz hostela u jutarnjem dijelu programa uslijedio je obilazak memorijalnih lokacija: Spomen-doma hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Mjesta sjećanja – Vukovarske bolnice 1991., Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, Spomen-doma Ovčara, masovne grobnice na Ovčari, hangara Veleprometa, spomen-obilježja Kukuruzni put – Put spasa, ruševina Borovo Commercea te crkve sv. Filipa i Jakova.
 
Poslije ručka na rasporedu je bio obilazak Gradskog muzeja Vukovar i Muzeja vučedolske kulture. Predvečer je uslijedio povratak prema Crikvenici te smo puni dojmova kućama stigli u kasnim večernjim satima.
 
Tekst napisao: Leo Gašparović, učitelj Informatike


Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daliborka Todorović   datum: 6. 6. 2022.
preskoči na navigaciju