preskoči na sadržaj
Novosti

Dostava dokumenata kojima učenici ostvaruju dodatna prava za upis

Podsjećamo učenike osmih razreda i njihove roditelje da je krajnji rok za dostavu i unos dokumenata kojima učenici ostvaruju dodatna prava za upis, 1. srpnja 2021.

Kandidatima će se priznati ostvarivanje isključivo jednoga (najpovoljnijega) od sljedećih prava:

a) Kandidat sa zdravstvenim teškoćama

Kandidatu sa zdravstvenim teškoćama dodaje se jedan bod na broj bodova koji je utvrđen tijekom postupka vrednovanja za programe obrazovanja za koje posjeduje stručno mišljenje Službe za profesionalno usmjeravanje Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje. S tako utvrđenim brojem bodova kandidat se rangira na ukupnoj ljestvici poretka.

b) Kandidat koji živi u otežanim uvjetima izazvanim ekonomskim, socijalnim te odgojnim čimbenicima

Kandidatu koji živi u otežanim uvjetima izazvanim ekonomskim, socijalnim te odgojnim čimbenicima, koji su mogli utjecati na uspjeh u osnovnoj školi, dodaje se jedan bod na broj bodova koji je utvrđen tijekom postupka vrednovanja.

Otežani uvjeti su ako kandidat:

  • živi uz jednoga ili oba roditelja s dugotrajnom teškom bolesti
  • živi uz dugotrajno nezaposlena oba roditelja
  • živi uz samohranoga roditelja korisnika socijalne skrbi
  • ako je kandidatu jedan roditelj preminuo
  • ako je kandidat dijete bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi.

Za ostvarenje navedenih prava kandidat prilaže razredniku neki od dolje navedenih dokumenata kojim dokazuje obrazovanje u otežanim uvjetima:

  • liječničku potvrdu o dugotrajnoj težoj bolesti jednoga i/ili oba roditelja;
  • potvrdu nadležnoga područnoga ureda Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje o dugotrajnoj nezaposlenosti oba roditelja;
  • potvrdu o korištenju socijalne pomoći; rješenje ili drugi upravni akt centra za socijalnu skrb ili nadležnoga tijela u jedinici lokalne ili područne (regionalne) jedinice i Grada Zagreba o pravu samohranoga roditelja u statusu socijalne skrbi izdanih od ovlaštenih službi u zdravstvu, socijalnoj skrbi i za zapošljavanje;
  • podatke iz matice umrlih izravno u Matici umrlih preko elektroničkog uvida u osobna stanja građana provjerava škola
  • potvrdu nadležnoga centra za socijalnu skrb da je kandidat dijete bez roditelja ili odgovarajuće socijalne skrbi.

c) Kandidat koji je pripadnik romske nacionalne manjine

Kandidatu koji je pripadnik romske nacionalne manjine, a živi u uvjetima koji su mogli utjecati na njegov uspjeh u osnovnoj školi, dodaju se dva boda na broj bodova koji je utvrđen tijekom postupka vrednovanja. S tako utvrđenim brojem bodova kandidat se rangira na ukupnoj ljestvici poretka. Za ostvarivanje dodatnih bodova kandidat prilaže preporuku Vijeća romske nacionalne manjine odnosno registrirane romske udruge. 

 

Cjelokupnu dokumentaciju potrebno je donijeti osobno razredniku ili dostaviti elektronički (skeniranu ili poslikanu) na e-adresu školske ustanove do roka navedenoga u poglavlju Kalendar u ovoj publikaciji.

Dokumentaciju elektroničkim putem može dostaviti samo roditelj/skrbnik i to, u pravilu, s elektroničke adrese koja je za kontakt roditelja/skrbnika navedena u e-Dnevniku.

Ako je roditelj/skrbnik poslao dokumentaciju s elektroničke adrese koja nije navedena za kontakt u eDnevniku, razrednik treba kontaktirati roditelja/skrbnika telefonski i provjeriti je li roditelj/skrbnik doista poslao navedenu dokumentaciju s te adrese. 
Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daliborka Todorović   datum: 14. 6. 2021.
preskoči na navigaciju