preskoči na sadržaj
Vijesti

Učenici i učitelji OŠ Vladimira Nazora uspješni na međunarodnom natjecanju „Dabar 2021.“

Osnovna škola Vladimira Nazora već šestu godinu za redom uključena je u međunarodnu inicijativu Dabar koja promiče Informatiku i računalno razmišljanje među učiteljima i učenicima, ali i u široj javnosti.

Dabar je osmišljen kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja.

 

Natjecanje Dabar potiče razvoj računalnog razmišljanja rješavanjem primjerenih problemskih i logičkih zadataka, stvaranjem strategija za analiziranje i rješavanje problema te programiranjem – čime se postupno uvodi učenike u svijet digitalne tehnologije.


Dabar se svake godine održava početkom studenog, a ove je godine održan  u tjednu 8. – 12.11.2021. Natjecanju je pristupilo ukupno 42553 učenika s cijelog područja Republike Hrvatske. Naša škola bila je zastupljena sa 171 učenikom od 1. do 8. razreda matične škole, PŠ Dramalj i PŠ Jadranovo, i to prema kategorijama:

  • MikroDabar – 1. i 2. razred OŠ (36 učenika)
  • MiliDabar – 3. i 4. razred OŠ (28 učenika)
  • KiloDabar – 5. i 6. razred OŠ (54 učenika)
  • MegaDabar – 7. i 8. razred OŠ (53 učenika)

Naši učenici koji su ostvarili zapažen rezultat i ušli među 10% najboljih u svojoj kategoriji su:

Razmišljajući da se ponekad treba ponovno naći u ulozi učenika, učitelji Informatike naše škole Daliborka Todorović i Leo Gašparović po prvi put prihvatili su izazov sudjelovanja u natjecanju Dabar za učitelje koje je organizirala Udruga Suradnici u učenju i nastavna baza na Filozofskom fakultetu u Splitu, Učiteljski studij. Natjecanje se održalo od 2. do 7. studenoga 2021. godine, a učitelji naše škole pokazali su se vrlo uspješnim u konkurenciji 439 učitelja. Učitelj Leo Gašparović plasirao se među 10% najuspješnijih.

Organizator natjecanja Dabar za Hrvatsku je udruga “Suradnici u učenju” uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Čestitamo učenicima i učiteljima na ostvarenom uspjehu!

Tekst napisao: Leo Gašparović, učitelj InformatikePošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Daliborka Todorović   datum: 22. 11. 2021.
preskoči na navigaciju