preskoči na sadržaj
Vijesti iz knjižnice

Kviz "Iz Ivanina šešira"

Ovogodišnja Noć knjige u našoj je školi obilježena kvizom posvećenim 150. godišnjici rođenja naše velike književnice Ivane Brlić-Mažuranić. Učenici trećih i četvrtih razreda matične škole okupili su se u školskoj knjižnici, a njihovi vršnjaci iz PŠ Dramalj i PŠ Jadranovo pridružili su im se putem platforme MS Teams.

Tri skupine pitanja vodile su učenike kroz život neponovljive žene, mame i spisateljice koja je malim čitateljima podarila klasično štivo prepuno optimizma i vjere u dobro. Poslušali su Ivanine zapise te pogledali isječke iz animiranih filmova nastalih prema romanu "Čudnovate zgode šegrta Hlapića" i bajci "Šuma Striborova".

Uz učenike, kviz je pratila i sama Ivana, a našli su se tu i Malik Tintilinić, te Hlapić i Gita koji su, uz knjižničarku Renatu Gržac, vodili kviz.

U ulogama Hlapića i Gite izvrsno su se snašli učenici osmoga razreda Jakov Mikošić i Emi Mujanović, koji su izveli i kratak igrokaz što su ga uvježbali s učiteljicom glazbene kulture Matejom Bušetinčan. Ivanu, s neizostavnim šeširom, utjelovila je učiteljica Anamaria Šimčić, a nestašnog Malika Tintilinića učenik Fran Biuk.

Najviše znanja i spretnosti pokazali su učenici PŠ Dramalj Viktoria Domijan, Filip Crnčić i Luka Paljar koji su nagrađeni najnovijim izdanjem "Šume Striborove".

Čestitke pobjednicima, a učiteljicama razredne nastave hvala na suradnji!

  :: opširnije :: 


objavio: Renata Gržac  datum: 23. 4. 2024. 18:50

Županijsko natjecanje "Čitanjem do zvijezda"

ČDZ - logo

Drugu godinu zaredom naša je škola uključena u Nacionalni projekt za poticanje čitanja "Čitanjem do zvijezda". Ove su godine učenici osnovnih škola čitali tri problemska romana za mlade: "Trči! Ne čekaj me..." Bojane Meandžije, "Zeleni pas" Nade Mihelčić i "Moja baka je zmaj" Melite Rundek. Tema ovogodišnjeg projekta je "Čitam, mislim, razgovaram...".

Nakon provedenog školskog natjecanja, na županijsku razinu u kategoriji čitateljskoga kviza znanja plasirale su se učenice osmoga razreda Sara Dražić i Doria Pajan, te učenica sedmoga razreda Paola Mikošić. Mentorica im je školska knjižničarka Renata Gržac.

Županijsko natjecanje održano je u Osnovnoj školi Srdoči. Domaćini su nas srdačno dočekali i lijepim scenskim programom dodatno naglasili važnost čitanja. Učenički timovi potom su pokazali svoje poznavanje i razumijevanje pročitanih knjiga. Među 26 učeničkih timova naše su učenice zauzele 6. mjesto.

Raduje nas dobar plasman jer iza njega stoji uloženi trud, no prije svega se radujemo što smo dio velike obitelji ljubitelja knjige i čitanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Renata Gržac  datum: 8. 3. 2024. 17:15

Književni susret s Bojanom Meandžijom

27. studenoga 2023. u goste nam je stigla književnica Bojana Meandžija. Doputovala je iz Karlovca, grada o kojemu piše u svojoj knjizi "Trči! Ne čekaj me...". Knjiga je izrasla iz sastavka trinaestogodišnje djevojčice koja je proživjela iskustvo rata.

Svojom nas je pričom Bojana uvela u svijet djetinjeg straha pred zlom koje je prekinulo bezbrižno odrastanje. Zajedno s njom proživjeli smo granatiranje rodnog joj Karlovca, neprestanu brigu za najmilije, osjećaj tjeskobe i neizrecivog straha...

  :: opširnije :: 


objavio: Renata Gržac  datum: 27. 11. 2023. 10:30

Lutkarska kolaž predstava u Mjesecu hrvatske knjige

U Mjesecu hrvatske knjige iz Velike Gorice nam je doputovala književnica i lutkarica Jadranka Čunčić Bandov. Niz godina sama izrađuje lutke, koristeći različite prirodne materijale i uporabne predmete. Objavila je nekoliko zbirki igrokaza za djecu, od kojih su u našoj knjižnici dostupne "Igre sa zmajevima", "Šale, trice, zvrndalice" i "Tinka fakinka". Osim što piše igrokaze i izrađuje lutke, Jadranka im svojim rukama i glasom udahnjuje život i uveseljava djecu.

  :: opširnije :: 


objavio: Renata Gržac  datum: 7. 11. 2023. 12:11

Prvoškolci u školskoj i u Gradskoj knjižnici

Možda još ne znaju sva slova, ali jako dobro znaju razlikovati knjižnicu od knjižare, kao i to da se prema knjigama koje posudimo u knjižnici trebamo odnositi pažljivo te ih na vrijeme vratiti kako bi ih i druga djeca mogla čitati. Pogađate, oni su veseli prvašići.

U Mjesecu hrvatske knjige posjetili su školsku, a potom i Gradsku knjižnicu. U školskoj knjižnici družili su se uz priče "Miš u školskoj knjižnici" Nade Iveljić (1.a) i "Kako je zeko zavolio knjižnicu" Ivanke Ferenčić Martinčić (1.b). Pažljivo su slušali, a nakon razgovora i crtali miša i zeku i svoju omiljenu slikovnicu. Za uspomenu su dobili straničnike sa svojim imenima.

Posebno su se obradovali posjetu našoj Gradskoj knjižnici. U njoj je cijeli odjel uređen za male korisnike i zove se Dječji odjel. Ondje su prvoškolce s osmjesima dočekale knjižničarke Tea i Sanja, a s polica su ih pozivale predivno oslikane slikovnice. Udobno su se smjestili. a onda im je knjižničarka Tea čitala.

Ovoga puta 1.a razred poslušao je priču "Kako je zeko zavolio knjižnicu", dok su učenici 1.b razreda uživali u priči "Cmoljac zna gdje stanuje knjižnica" Željke Vrbančić. Baš im je bilo ugodno i zanimljivo i, gledajući ih, činilo se da su sa svakom pročitanom pričom mrvicu narasli.

  :: opširnije :: 


objavio: Renata Gržac  datum: 27. 10. 2023. 14:00

Nastavljamo s projektom "Čitam lakše!" Vijest ima dokument u privitku

Drugu smo godinu zaredom uključeni u projekt Čitam lakše! - pristupačnost čitanja digitalnih sadržaja čiji je nositelj Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s tvrtkom Omoguru i uz podršku Ministarstva kulture i medija. Cilj je projekta podizati svijest o važnosti čitanja kod osoba s disleksijom i drugim govorno-glasovno-jezičnim teškoćama te omogućiti takvim osobama lakše čitanje u digitalnom okruženju.

U projektu sudjelujemo zajedno sa 150 narodnih i školskih knjižnica. U protekloj smo školskoj godini napravili prve korake: projekt je predstavljen na sjednici UV-a i učitelji su pokazali zanimanje za ovakav oblik pomoći učenicima. Naime, u našoj je školi 10-ak posto učenika koji imaju rješenje logopeda o disleksiji i drugim govorno-glasovno-jezičnim teškoćama, što odgovara podacima Hrvatske udruge za disleksiju

Ove smo godine projektu pristupili sustavnije i odlučili na najbolji način iskoristiti mogućnosti koje nam pruža aplikacija Lexie, izrađena u sklopu projekta. Knjižničarka Renata Gržac priprema tekstove za učenike, u dogovoru s učiteljima uključenima u projekt i uz stručnu pomoć pedagoginje Draženke Mažar, te educira učenike za korištenje aplikacije Lexie. Zanimanje za sudjelovanjem u projektu iskazale su učiteljice razredne nastave, hrvatskoga jezika, engleskoga jezika i matematike.

  :: opširnije :: 


objavio: Renata Gržac  datum: 15. 9. 2023. 12:20
 


Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Školski list "Šarko"


UPISI SŠ


Brojač posjeta
Ispis statistike od 7. 9. 2022.

Ukupno: 102422
Ovaj mjesec: 6247
Ovaj tjedan: 469
Danas: 120

FACEBOOK

Službena Facebook stranica naše škole


Vozni red - City bus

Katalog knjižnice


Grad Crikvenica


Grad prijatelj djece


MZO preporuke
preskoči na navigaciju